Monday 23 October 2017

#1 Resepi Ikan Tongkol Kukus Cecah Kicap

#Menu 1

Assalamualaikum everyone...

Tengah2 aku cari idea nak update entry apa kat blog,tetiba timbul idea yang ntah keluar daripada celah mana ntah tentang hobi baru aku & aku nak share kat korang...Simple je tapi komfem buat hati cinta hati korang bermunga-munga...

Asalnya suka-suka je tapi sekali buat,macam seronok duaronok tigaronok beronok ronok pulak jadinya...hihihi...

Hobi apa pulak tu?Haaa...Hobi deko-deko makanan utk memikat dan mengikat ketat-ketat perut suami kebetulan kitorang laki bini ni memang suka makan lagi2 aku...tolak batu & kayu je...kalau tu pun boleh dimakan memang akulah yang dulu makan..hahahah...Bila boring melanda,tetiba idea tu timbul...walaupun apa yang aku masak tu biasa-biasa je tp atleast penyampaian tu gempak.perut laki pun hip hip hooray...gittewww...hahahaha...

Ok,stop merapu...Nah, mempersembahkan percubaan pertama untuk dinner kitorang laki bini...served wif love,ok...tadaaaaaa... Ikan tongkol kukus cecah kicap + kailam goreng + buah pisang + buah limau + epal...Tema utk 1st menu ni....Hawaian dinner....Ngeeeeeee....Free gift utk korang yang lalu kat entry ni,aku kasi korang free resepi ikan tongkol kukus cecah kicap yang senang nak matik!hahahaha..


Resepi 

Ikan Tongkol Kukus

Ikan tongkol sekor
Butter
Garam

Cuci ikan bersih-bersih (Buang perut bagai....Perhatian!jangan ngko cuci ngan sabun pulak)...
Pahtu lumur seluruh badan dia dengan butter (guna la butter apa2 pun).
Gunakan kuali non-stick & api jangan kuat sgt (takut bahagian dalam tak masak), 
tak perlu bubuh minyak masak sebab dah ada butter td.
Pahtu, masukkan ikan tadi (tak perlu letak dlm aluminium foil ke mende..letak je ikan tu terus kat dalam kuali)
sementera tunggu sebelah ikan tu masak, bubuh garam (secukupnya) kat sebelah atas badan ikan td..
Bila ikan tu dibalikkan, letakkan garam pulak kat sebelah lagi...
Kukus la sampai masak. Siap!

Sambal Kicap

Kicap manis
Cili padi
Limau

Step pertama, letak kicap kat dlm mangkuk (terpulang banyak mana yang korang nak)...Pahtu bubuh cili padi (ikut berapa biji korang nak...kalau nak pedas,letak lebih sikit)...Tetak cili tu kepada beberapa bahagian (guna sudu je)..Pahtu bubuh la limau dalam 3,4,5 biji depend dgn kuantiti yang korang nak...rasakan dulu..kalau cun dgn test korang.siap!

Good luck uol.



No comments:

Post a Comment